Nieuwsbrief: Beste allemaal,

11 mei 2021 16:45

Rob Kramer

Het is weer hoog tijd om een update te sturen over onze club.
Om te beginnen hopen we dat het jullie en je naasten nog steeds goed gaat qua gezondheid en conditie. Hoewel we zo langzaamaan ook wat positievere berichten horen, blijft het Corona-verhaal ons sportief nog flink dwars zitten. Jammer, in de wetenschap dat sportief bezig zijn goed is voor lichaam en geest.

Ondanks dat het voetbalseizoen nu echt is afgeschreven, is er op de club veel actie.

We hadden al verteld over de mooi opgeknapte kantine, die klaar is om jullie te ontvangen. Ook weten jullie dat we inmiddels twee nieuwe hoofdtrainers hebben voor Vrouwen 1 en Heren 1.

 

En we zijn genomineerd voor de verkiezing 'Club van het jaar'! Je kunt heel makkelijk stemmen op onze club via https://www.clubvanhetjaar.nl/verkiezing. Zoek daar op Victoria Boys en breng je stem uit. Naast de titel “club van het jaar” kunnen we een masterclass van een expert winnen, een professionele promovideo en natuurlijk veel media-aandacht om onze club in de schijnwerpers te zetten. Iedereen kan stemmen, dus help de club aan de titel door ook je familie en vrienden op Victoria Boys te laten stemmen.

 

Daarnaast lazen jullie hoe we werden geplaagd door hongerige dassen die ’s-nachts ons hoofdveld kwamen omploegen op zoek naar lekkere pieren en engerlingen.

Deze nieuwsbrief gaat over de vele werkzaamheden om weer een mooie grasmat te maken voor het nieuwe seizoen. Dat gaat niet vanzelf, vergt veel inzet en flinke kosten.

 

Hieronder een recente actiefoto van de das, genomen in de tuin van onze buurman. Zo te zien houdt ons nieuwe hek de das gelukkig goed buiten onze deur.
wallie.png

Een nieuw hek

Afgelopen maand heeft ABC-hekwerken het anti-dassenhek geplaatst. Het loopt van de hoek van het kunstgrasveld bij het scorebord bovenlangs de sta-tribune en eindigt achter veld 1 in de hoek bij de weg naar ons clubhuis. Een degelijk hekwerk met drie poorten om makkelijk achter dit hek te kunnen komen. Waar noodzakelijk is het gaas ook een flink stuk ingegraven om te voorkomen dat de familie das zich gravend toegang verschaft.

hekwerk.png

Renovatie van veld 1.

Na het plaatsen van het hek kwam stap 2 aan de orde: de renovatie van veld 1. We hebben door onze nieuwe contractant, firma Van Mourik, een bodemonderzoek laten uitvoeren. Daaruit bleek dat we het herstel van veld 1 beter konden uitbreiden tot een heuse renovatie. Dat was alweer heel lang geleden gebeurd. De bovenste laag bleek te vettig, en daaronder zit een te dichte structuur die onvoldoende afwatert. Zo kan het gras onvoldoende diep wortelen en is de grasmat tijdens een stevig potje voetbal snel beschadigd.

 

Dat betekent dat we na overleg met Van Mourik de volgende stappen laten uitvoeren:

1. Fieldtoppen

De bovenste 3 cm van het gras wordt weggesneden. Daarmee blijft de ondergrond met wortels intact. Het weggehaalde materiaal is achter het kunstgrasveld gelegd, waar ook al de resten lagen van het fieldtoppen van veld 2. Die berg wordt mooie voedzame grond om later nog eens te kunnen gebruiken. In onderstaande film zie je hoe het veld wordt “geschoren”.

fieldtoppen.png

 2. Fielddressen

De bovenlaag wordt met een grote messen doorgesneden en tegelijk weer gladgestreken. Dat maakt de bovenlaag goed los en egaliseert tegelijkertijd. Je ziet na deze handeling dat de diepe gaten die de dassen hebben gegraven zo goed als verdwenen zijn. Onderstaand filmpje laat zien hoe dat in zijn werk gaat.

fielddressen.png

3. Schraal zand opbrengen en het veld glad maken

Met een reusachtige vrachtwagen is een flinke berg wit zand gebracht. Dit zand is uitgereden op het veld en daarna met een veeg-net glad gemaakt. Dit opbrengen van wit zand is overigens wat we elk najaar op al onze grasvelden doen. Het maakt de bovenlaag minder vettig, meer open van structuur en stroever.

hoppa! Heleboel speelzand voor kinderen

4. Bemesten

Het veld is inmiddels ook bemest. Op basis van het grondmonster heeft Van Mourik de samenstelling van de meststof bepaald. Daarmee zal het nieuwe gras snel uitgroeien tot een mooi en sterk voetbalveld.

5. Inzaaien en vertidrainen

De laatste handeling is het inzaaien van het veld en daarna vertidrainen. Het vertidrainen is het met lange pennen lossteken van de onderlaag, zodat die losser van structuur wordt en het regenwater doorlaat – noodzakelijk voor een gezonde grasmat. Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief moet het inzaaien en vertidrainen nog gebeuren. We verwachten dat dat in de week van 10 mei nog gaat gebeuren.

Onderstaande video laat zien hoe dat vertidrainen in zijn werk gaat. (Opklikken voor groot)

vertidrainen door Frans Schimmel

Open in browser: https://fb.watch/5msOS24GAC/

 

6. Geduldig wachten

Daarna is geduld een schone zaak. Met een maand of twee verwachten we dat er een groene grasmat ligt. Dan heeft het gras nog wel wat extra tijd nodig om goed te wortelen, zodat we het niet meteen lostrappen tijdens een potje voetbal. Dus voor de start van het volgende seizoen wordt het veld niet gebruikt voor voetbal.

7. Bijhouden van het veld

Tijdens stap 6 gaat het reguliere onderhoud van de grasmat van start. Dat betreft in eerste instantie zorgen dat de grasmat voldoende vochtig blijft. Voor het zo nodige beregenen zijn onze vrijwilligers aan zet. Daar zit ook een vernieuwing aan te komen. Onze oude sproei-installatie bestaat uit een aantal brandslangen met daarop sproeikoppen gemonteerd. De slangen zijn door het vele gebruik lek geraakt, de sproeikoppen functioneren niet goed meer en het gehele systeem is enorm arbeidsintensief > 3 mensen zijn een uur bezig om het op een veld uit te zetten, en daarna weer anderhalf uur bezig om het van veld te verwisselen. Kortom, tijd voor een nieuwe beregeningshaspel. Die zal over enkele weken komen. Ondertussen wordt ook onze grondwaterpomp aangepast, zodat die netjes afslaat als de beregeningshaspel zijn werk heeft gedaan.

Onderstaande foto is een voorbeeld van zo’n beregeningshaspel, die 1 persoon kan plaatsen en bedienen.
haspel.jpg

Zo zien jullie dat de club allesbehalve stilstaat. We zijn druk in de weer om alles klaar te krijgen voor het nieuwe seizoen. Ondertussen zijn we ook bezig met een nieuwe boiler voor de douches. De oude is na vele jaren dienst lek geraakt en moet worden vervangen. Hopelijk hebben we dan even rust aan het front wat betreft dure verrassingen.

Last but not least moeten we ook even stilstaan bij het werk van de Passerel. Door de Passerel wordt dagelijks gewerkt aan het op orde houden van ons complex. Dat is een geweldige bijdrage, waardoor ons complex er het hele jaar netjes bij ligt.

We mogen als club trots zijn op het feit dat we zo veel trouwe leden hebben. Zoals je begrijpt zijn al de werkzaamheden kostbaar en die kunnen we alleen uitvoeren dankzij jullie contributie en dankzij de vrijwilligers. Bovenstaande opsomming van werkzaamheden kennen al een stevig prijskaartje, en dan hebben we het nog niet gehad over alle andere lopende kosten, zoals de verzekeringen, belastingen en andere onderhoudsactiviteiten. Natuurlijk doen we er alles aan om waar mogelijk steun en subsidie te krijgen. Vanuit de gemeente Apeldoorn krijgen we gelukkig goede steun en ook op landelijk gebied zijn er subsidiemogelijkheden. Dat neemt niet weg dat jullie bijdrage een randvoorwaarde blijft voor het voortbestaan van jullie club. Het goede nieuws is: je doet het uiteindelijk voor jezelf, want de club is van en voor de leden.

Laten we hopen dat we het nieuwe seizoen er weer vol tegenaan kunnen. De club is er dan helemaal klaar voor.

 

We wensen jullie een heel mooie zomer toe, met veel ontspanning en plezier.
En graag zien we jullie in het nieuwe seizoen vol goede zin en in een tiptop conditie.

En vergeet niet te stemmen op onze club in de verkiezing ‘Club van het jaar’ via https://www.clubvanhetjaar.nl/ en om vrienden en familie te vragen dit ook te doen!

Met sportieve groet, namens het bestuur en de vele actieve vrijwilligers,

Rob Kramer

 

Delen

Lees meer over:
das hekwerk nieuws nieuwsbrief

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!